Organiseer feestjes zoals de Bridgertons met deze 5 tips

Class of Events
5 min readApr 5, 2021

--

Tekst: Anne Verheyden

Tonight we’re gonna party like it’s 1799. Maar hoe doe je dat? In de tijd van Jane Austen’s Pride and Prejudice en Netflix’ Bridgerton was het namelijk niet zo evident om een feestje te organiseren. Waar wij vandaag beginnen bij een goede dj en een mooie locatie, hadden ze in die tijd niet eens elektriciteit — laat staan een Facebookevenement om je te herinneren aan de time & place. Gelukkig is er Class of Events, met 5 tips om een volwaardig 18de-eeuws bal te organiseren. Shall we, milords & miladies?

Tip 1: zet je dansvloer in ‘t krijt

Een krijttekening uit de serie Bridgerton. © Netflix

Een feest is pas compleet wanneer de dansvloer arriveert. Tegenwoordig vind je er heel wat die niet schuiven, zoals een parketvloer indoor of een casettevloer outdoor. Deze luxe hadden ze nog niet in de 18de eeuw. In de meeste huizen lag een koele, gladde vloer, die volop bedekt werd met tapijt om toch warme (en zachte) voetjes te garanderen. Maarre, een tapijt op een feestje? Niet zo handig. Er zou maar eens een plooi moeten ontstaan waar je gasten over struikelen. Je wil natuurlijk ook vermijden dat je na elk feest je tapijten moet vervangen, door onuitwisbare vlekken van eten en drinken. Om (ziekenhuis)kosten te vermijden, haalden ze de tapijten vroeger gewoon weg. Maar dan blijft die gladde vloer nog over. De oplossing is zowel veilig als prachtig: met krijttekeningen voorkom je uitschuivertjes op de dansvloer én creëer je een enorme eyecatcher voor je gasten. Very Instagrammable (nu dan toch).

Tip 2: plan ruim op tijd

De vrouw des huizes was in de 18de eeuw wat een projectmanager is vandaag: zij nam alle voorbereidingen van feestelijke bijeenkomsten op zich. Eerste punt op de agenda: een datum kiezen en uitnodigingen versturen. Die datum hangt af van je locatie. Organiseer je het feest op het platteland of in de stad? Als je kiest voor het platteland, dan valt je evenement best dicht bij een volle maan. Zonder straatlampen om de weg naar huis te verlichten, is de maan de enige optie om niet te verdwalen. Ook: hoe meer licht, hoe minder kans om overvallen te worden. Eens je deze belangrijke beslissing hebt gemaakt, is het tijd om je guestlist samen te stellen. De vrouw des huizes schreef vroeger elke uitnodiging met de hand en bracht die dan persoonlijk rond, zodat elke gast die zeker goed ontving. Partying like it’s 1799: tijdrovend is het zeker.

Tip 3: brand een kaarsje (of 37)

Luster uit Bridgerton. © Netflix

Wie nu denkt aan verlichting in een feestzaal, denkt aan spots of lichtsnoeren. Stekker in het stopcontact en klaar. Klein probleem: in de 18de eeuw was er nog geen elektriciteit, zelfs niets wat er al een beetje op leek. Het enige wat je had qua verlichting, was vuur. Als je dus wil weten met wie je praat of danst, dan is kaarslicht de enige optie. En met één kaars verlicht je uiteraard geen volledige balzaal. Om genoeg licht te hebben, hing de organiserende partij gigantische lusters vol kaarsen op. Als ze dan nog een oppervlak vonden waar geen bloemen of glazen op stonden, zetten ze daar ook kaarsen neer. Nu: je wil je hele budget niet opmaken aan kaarsen. Daarom voorzie je als 18de-eeuwse gastvrouw (of -heer) spiegels en decoratie van metaal of kristal om het aanwezige kaarslicht te versterken.Naast kwantiteit is trouwens ook de kwaliteit van belang. Vroeger kon je kiezen uit kaarsen van bijenwas of kaarsen van dierenvet. Die laatsten hadden allesbehalve een upper-class geurtje, en dus was de keuze voor de vrouw des huizes snel gemaakt.

Tip 4: Zoek een orkest bij elkaar

Geen feestje zonder muziek. Je denkt dan meteen aan een dj of een livebandje, en op evenementen in de Moderne Tijd versterk je die muziek zo goed als altijd met elektriciteit. Wat dan in de 18de eeuw? In de pruikentijd gold de regel: ‘strength in numbers’. Je boekte een volledig orkest met vooral violisten, fluitspelers, harpisten en pianisten (die klinken vaak lekker luid in een balzaal). Hoe langer je gastenlijst, hoe meer muzikanten je nodig had om het rumoer te overstemmen.

Een streepje muziek in Bridgerton © Netflix

Tip 5: wees van good fortune

Iets op poten zetten kost geld. Dat was vroeger niet anders. Een groot, uitbundig evenement organiseren, zoals we er veel zien in Bridgerton, is alleen maar weggelegd voor de rijke elite. Families die voor zo’n bal hun deuren openzetten, leefden daarna enkele maanden teruggetrokken en sober. Voor extra luxe was er even geen geld meer. Waar ze dan vooral hun geld aan uitgaven? Kaarsen (sja), personeel en alcohol. Hun eigen personeel volstond namelijk niet om alle gasten te bedienen. Meestal kregen alle medewerkers ook een gloednieuwe outfit voor de gelegenheid — alweer een kost. Alcohol was dan weer duur omdat ze het lieten importeren. Niemand wilde alcohol serveren dat het gewone boerenvolk ook dronk. Een pintje van de tap won’t cut it op jouw 18de-eeuws feestje: dokken dus voor fancy bubbels.

Voilà: met deze praktische tips kan jij als future Bridgerton of future Mr. Darcy aan de slag met je feest. Al weet je nog lang niet alles wat je moet weten om écht te feesten zoals Elisabeth Bennet & co. We moeten het nog hebben over de dresscode en de sociale regels die je op zo’n feest moet volgen.

Stof genoeg voor een part 2 dus… Laat het ons dus zeker weten in de comments als je graag een vervolg op deze blog wil!

Anne Verheyden heeft als tweedejaarsstudent hoe langer, hoe meer zin om aan het echte werk te beginnen. Haar specialiteit: een lach op mensen hun gezicht toveren.

--

--

Class of Events

KdG Event- en Projectmanagement gaat online. Exclusief behind-the-scenesmateriaal, toffe projecten en studenten om in de gaten te houden.